Wednesday, 16 February 2022

Tips Puasa Untuk Gastrik

Tips puasa untuk gastrik

Orang yang ada gastrik adalah golongan yang terkesan dalam bulan ramadhan dan akan menjejaskan ibadah puasa mereka. Gastrik adalah keradangan lapisan perut, pedih pada ulu hati. Boleh berlaku secara tiba-tiba dan kronik dari masa ke semasa. Golongan ini tidak tahan dengan perut kosong, mesti mereka resah memikirkan macam mana cara untuk menjalani ibadah puasa tanpa rasa sakit.

Gastrik boleh berlaku bila,

  • Ambil ubat dalam tempoh yang lama
  • Bakteria Helicobacter pylori(H.pylori)
  • Jangkitan
  • Tekanan
Pemakanan jugak boleh menjadi punca terjadi gastrik. Maka jagalah pemakanan kita juga ye. Sebab itu penjagaan aspek pemakanan dalam bulan ramadhan sangat penting untuk elak terjadinya gastrik ketika berpuasa.

Sebab itu pemakanan waktu sahur dan berbuka sangat penting untuk orang gastrik. Dapat membantu mengawal gastrik.

Tanda - Tanda Gastrik
  • Jom kenali tanda - tanda anda mengalami gastrik
  • Kerap sakit di bahagian kanan kepala terutama bila perut kosong atau lewat malam
  • Perut kembung
  • Sendawa yang kerap
  • Loya dan muntah
  • Sakit perut yang teramat sakit
Cara Untuk Menangani Gastrik Ketika Puasa
Gastirik bukan menjadi alasan untuk ponteng puasa. Malah berpuasa (mengosongkan perut) adalah baik untuk kesihatan menyeluruh. Ada beberapa tips yang aya nak kongsikan untuk bantu anda yang ada gastrik ni boleh berpuasa dengan tenang dan mudah tanpa halangan. Insyaallah kita ikhtiar.

1) ELAKKAN
  • Makanan bergorent, berempah, berminyak, berlemak.
  • Makanan dalam tin
  • Minuman bergas
  • Makanan yang ada acid tinggi (oren, limau,tomato)
  • Minuman berkafein
  • Elak Tidur selepas selesai sahur atau berbuka
  • Elak berbuka dalam kuantiti yang banyak
2) AMALKAN
  • Berbuka puasa dalam kuantiti yang sederhana
  • Makanan yang dipanggang, stim lebih daripada bergoreng.
  • Banyakkan makan makanan karbohidrat kompleks seperti bijirin, beras perang, kekacang badam dan oat.
  • Perlu minum 2 liter air sepanjang malam di waktu ramadhan
  • Ambil air susu atau air buah ketika waktu sahur
Bagi mereka yang perlu makan ubat, pesakit dinasihatkan mengambil ubat pada waktu sahur dan waktu berbuka. Untuk memberi perlindungan dan mengurangkan keasidan dalam perut. Insyaallahh dengan pengambilan ubat pesakit gastrik boleh berpuasa seperti orang lain.

3) SET PUASA SHAKLEE UNTUK GASTRIK
Set puasa Shaklee imi sangat membantu mereka yang mengalami gastrik dengan membekalkan tenaga, rasa lebih kenyang dan kekal hidrasi sepanjang berpuasa.
Tips Puasa Untuk Gastrik

  • ESP - Sumber protein untuk rasa bertenaga dan kenyang yang lebih lama. Mudah disediakan dan dibancuh.
  • Performance Drink - Minuman isotonik sihat untuk mengelakkan kehilangan air dari tubuh dengan mudah.
  • B-Complex - Menukarkan makanan kepada tenaga
  • OsteNutrix - Kalsium bersifat alkali untuk menurunkan keasidan yang tinggi di dalam perut
Haa sekarang dah rasa lebih yakin dan bersedia untuk menjalani ibadah berpuasa kan? 
Tips Puasa Untuk Gastrik

Untuk sebarang pertanyaan atau order, boleh hubungi di talian berikut:

Shaklee Master Aya Zuki | 010-3845625
www.wasap.my/60103845625/SetPuasaDariBlog


Love,
Master Aya Zuki

Thanks sudi singgah di blog Aya Zuki!

0 orang berceloteh:

Post a Comment