Monday, 20 September 2021

Aya Zuki | Set Kurus Shaklee Paling Cepat Dan Berkesan

 Set Kurus Shaklee Paling Cepat Dan Berkesan | Ada yang sedang struggle untuk turunkan berat badan? Selalu dok throwback gambar lama masa kurus dulu, menangiss tapp tappp tappp dalam hati huhu.


Tambahan untuk ibu-ibu yang lepas bersalin. Aduhh! ada yang susah nak dapatkan berat ideal semula? Dah cuba diet tapi selalu kelaut, rasa stress sangat bila banyak baju sudah tidak muat lagi untuk dipakai, bertambah stress bila terpaksa beli baju baru yang lebih besar, kena keluarkan duit lagi. Lagi bertambah sedih baju plus size ni tak banyak pilihan yang menarik. Nak bergaya pun susah kan?


Jom Aya nak buat pendedahan rahsia NAK KURUS SECARA SIHAT, CEPAT DAN BERKESAN!

Rahsianya kita guna konsep BAKAR, BUANG DAN BINA.

3 asas ni sangat penting dan membantu untuk turunkan berat badan secara sihat, cepat dan berkesan!


Bakar -lemak yang sudah terkumpul lama di dalam badan seperti di bawah kulit, yang melekat di organ seperti jantung dan lain-lain perlu dibakar supaya penurunan berat badan lebih cepat. 

Buang - Lemak yang telah dibakar perlu dibuang dari badan. Ia perlu dibuang melalui pembuangan najis besar, peluh dan air kencing.

Bina - Setelah lemak dibakar dan dibuang, kesannya menyebabkan kulit semakin kendur. Pengambilan protein shake amat perlu supaya dapat membina balik otot-otot dan membantu badan menjadi lebih fit dan firm


Untuk menurunkan berat badan tidak mudah, memerlukan keazaman dan kehendak diri yang tinggi untuk kekal bersemangat. Untuk tukar habit lama dengan pemakanan yang tidak sihat kepada habit baru yang sihat.


Step 1 : Bakar Dan Pecahkan Lemak Untuk Pengurusan Badan Berkesan

Fungsi Lecithin Untuk Kurus

  • Bertindak sebagai pengemulsi lemak, menguraikan lemak menjadi kecil 
  • Lecitin soya memecahkan lemak kepada molekul halus untuk penghadaman, maka mengurangkan pengumpulan lemak dalam badan. 
  • Ia membantu dengan memecahkan lemak kepada asid lemak untuk menggalakkan badan menggunakannya sebagai bahan tenaga dan bukannya menyimpan lemak berkenaan dalam tisu.
  • Menghalang obesiti
  • Mengeluarkan lemak berlebihan dalam badan



Fungsi Omega Guard Untuk Kurus

  • Meningkatkan kadar pembakaran lemak dalam badan
  • Mengawal lemak yang sihat dalam badan, menyimpan lemak baik dan membakar lemak yang jahat
  • Meningkatkan kadar metabolisme badan
  • Meningkatkan peredaran darah ke otot-otot semasa bersenam dan menambahkan keupayaan otot untuk membakar lebih banyak lemak



Step 2 : Membuang Lemak Yang Telah Dibakar

Fungsi Alfalfa Complex Untuk Kuruskan Badan

  • Membantu dalam proses melawas
  • Ejen detoks
  • Melancarkan penghadaman
  • Menyingkirkan lemak dan kolesterol
  • Sesuai untuk ibu menyusu
  • Fungsi Herblax Untuk Kuruskan Badan
  • Melawaskan merangsang tindakan pembersihan yg lembut pada usus dan perut, mempercepatkan proses detoksifikasi
  • Mengurangkan penyerapan lemak
  • Atasi masalah sembelit
  • Mengempiskan perut
  • Melembutkan najis untuk memudahkan pergerakan dan memberikan lembapan kepada usus
  • Membersihkan usus



Step 3 : Membina Otot Untuk Badan Yang Firm

Fungsi Energizing Soy Protein Untuk Kuruskan Badan

  • Membantu mengenyangkan lebih lama
  • Membantu mengekalkan jisim otot 
  • Membekalkan tenaga berterusan
  • Membina otot


Fungsi Cinch Shake Untuk Kuruskan Badan

  • Membantu proses penurunan berat badan dengan lebih cepat
  • Membantu membina otot semasa proses penurunan berat badan
  • Membekalkan lebih tenaga dan berpanjangan 
  • Mengurangkan nafsu makan dan beri kenyang yang lama


Fungsi Life Shake Elderberry Untuk Kurus Yang Sihat

  • Protein yang sihat untuk hasilkan badan yang kurus dengan berotot
  • Membina otot tanpa lemak
  • Membantu mengenyangkan lebih lama untuk penurunan berat badan berkesan
  • Mengekalkan jisim otot tanpa lemak
  • Menguatkan otot tidak menggeleber
  • Meningkatkan metabolisme untuk pembakaran lemak
  • Menguruskan badan dengan sihat



3 asas ini adalah konsep dalam program Shaklee untuk membantu anda meneruskan misi menguruskan badan dengan lebih berkesan, cepat dan sihat !


"hurmm saya kekurangan bajet la, ada set bajet ke?"

Yes ada! Dalam Set Kurus Bajet Shaklee ada 2 item iaitu Herblax dan Omega Guard. Fungsi setiap item dalam set bajet ini adalah:

Herblax:

  • Berfungsi sebagai pelawas
  • Membantu mengempiskan perut
  • Membantu masalah sembelit
  • Membantu menurunkan berat badan
  • Campuran propreetari Herb-Lax termasuk daun senna yang digunakan secara tradisional sebagai laksatif semulajadi.



Omega Guard:

  • Membakar lemak sekitar organ penting dan mengawal kolesterol
  • Omega guard membekalkan spektrum lengkap tujuh jenis asid lemak perlu Omega-3 tulen.
  • Setiap hidangan mengandungi kepekatan 999mg Omega-3(546mg EPA) yang bermanfaat untuk kesihatan dan 360mg DHA yang penting untuk perkembangan dan fungsi normal tubuh.


Harga bagi set kurus bajet ini cuma : RM 194 sahaja. Jika anda ingin dapatkan dengan harga lebih murah, boleh mendaftar sebagai ahli shaklee dan teruskan dengan aktifkan keahlian, Boleh contact Aya ye untuk pendaftara ahli ;)


Ps: Kalau nak kesan lagi bestt dan menyeluruh ambil la full set dan rasai sendiri kesan maksimum bila cuba full Set ! ;)

Contact aya sini untuk consultation dan pertanyaan : www.wasap.my/60103845625/setkurusdariblogAya


Thanks! 💗💗

Continue Reading

Friday, 17 September 2021

Aya Zuki - Bahagia Berjaya Hamil Dengan Set Kesuburan Shaklee



BERSERAH atau MAHU BERUSAHA?

Saya memahami isu ini sangat sensitif, namun ianya memerlukan penyelesaian, kerana semakin berumur wanita maka semakin tipis peluang untuk hamil. Berikhtiarlah secepat yang mungkin.


MENGAPA SEMAKIN MENINGKAT USIA KESUBURAN WANITA AKAN MENURUN?
Kerana semakin bertambah usia, maka sel telur wanita akan semakin berkurang, sebab itu wanita yang berusia 35 tahun ke atas akan mula menurun tahap kesuburan dan semakin tipis peluang untuk hamil.

Memahami keadaan pasangan ttc, kebiasaannya Setahun perkahwinan masih tidak mengapa, namun jika sudah melebihi 2-5 tahun orang akan mula bertanya dan membuat kesimpulan sendiri. Perkara ini membuatkan pasangan ttc terluka dan stress.

Walau bagaimana pun nasihat Aya buat pasangan yang sedang ttc perlulah lebih terbuka dan rasional untuk melihat soal zuriat ini adalah soal ketetapan ilahi dan kita berusaha berbincang dan mencari penyelesaian. Yang penting anda perlu segera mendapatkan khidmat kaunseling keluarga dan berjumpalah dengan pakar perubatan bahagian sakit puan untuk mengetahui punca sebenar masalah anda dan pasangan.

Kebiasaan nya bila bab kesuburan orang sering salahkan pihak wanita, sebenarnya TIDAK YE! Kerana kes ketidaksuburan 40% berpunca daripada wanita dan 40% adalah daripada lelaki, manakala 20% berpunca daripada kedua-dua pihak.


JOM KITA BACA PUNCA SUKAR UNTUK DAPAT ZURIAT?

klik gambar untuk lebih jelas dan HD


Punca wanita tidak subur :
  1. Kegagalan berovulasi, atau menghasilkan telur (ovum). Ini berkaitan dengan ketidakseimbangan hormon.
  2. Terdapat halangan dari ovum yang dihasilkan di ovari untuk bergerak ke uterus. Ini biasanya disebabkan oleh endometriosis, cyst, terdapat jangkitan, atau ketumbuhan pada bahagian berkenaan (tiub falopio).
  3. Penyakit berkaitan kelamin.
  4. Penyakit berkaitan masalah pelvik.
  5. Merokok.
  6. Pengambilan kafein yang berlebihan.
  7. Terlalu gemuk atau terlalu kurus.
  8. Faktor usia (Tahap kesuburan semakin menurun apabila seorang wanita mencapai umur 35 tahun).

klik untuk lebih jelas dan HD



Punca lelaki tidak subur:
  1. Bilangan sperma yang sedikit (low sperm count)
  2. Sperma kurang cergas
  3. Sperma yang tidak sempurna
  4. Sekatan pada saluran semen
  5. Pemakaian seluar dalam yang ketat menyebabkan bahagian testis menjadi panas dan menurunkan tahap penghasilan sperma.
  6. Terlalu Stress
Sperma Cacat (abnormal sperm)



APAKAH VITAMIN UNTUK MASALAH KESUBURAN INI? DAN BAGAIMANA IA BERFUNGSI?

Vitamin Asas (Family Wellness Set)
vitamin Asas Untuk Hamil ( Klik untuk HD)



ESP, Vita-Lea, B-Comp & Vit-C adalah vitamin asas, dan tunjang utama untuk kesihatan badan.

1. Energizing Soy Protein (ESP)
Ia adalah protein lengkap yang mengandungi 9 asid amino yang sangat tinggi nilainya dalam pembentukan sel. Protein ialah makanan asas kepada sel. Sel yang sihat akan memudahkan proses yang berkaitan persenyawaan, perlekatan telur dan lain-lain. ESP merupakan sumber protein biologi yang lengkap berasaskan tumbuhan yang secara semulajadi rendah lemak, bebas kolestrol dan kaya dengan asid amino penting.

2. Vita-Lea
Mengandungi 28 vitamin dan mineral yg diperlukan oleh tubuh badan seorg dewasa. Pengambilan Vita-lea sebiji sehari boleh membantu meningkatkan taraf kesihatan secara menyeluruh. Jadi, suami dan isteri perlu melengkapkan kesihatn diri dengan mengambil multivitamin ini.

3. Vitamin C
Satu tablet Vita C membekalkan 500mg vitamin C. Vita-C Shaklee adalah jenis 'sustained release' di mana vitamin C akan dilepaskan secara perlahan-lahan dan tahan lebih lama di dalam tubuh badan. Vitamin C berfungsi sebagai anti-oksidan seperti Vitamin E dimana ia menjaga kualiti sel sperma. Sperma yang tidak sihat dan tidak tangkas akan bermasalah untuk bersenyawa dgn ovum.

4. B-Complex
Lengkap dengan vitamin B6 (13.5mg), B12 (40.5mcg) dan asid folik (200mcg). Pengambilan asid folik bersama-sama dengan kehadiran vitamin B6 dan B12 amatlah disarankan bagi mengelakkan anemia yang boleh menyebabkan masalah kesuburan serta mengurangkan risiko kecacatan janin dan kecacatan tiub neural.





VITAMIN KESUBURAN

5. Vitamin E & Selenium
Terkenal sebagai "vitamin seks". Selain menghaluskan kulit, anti penuaan, melancarkan peredaran pembuluh darah, mencegah pembentukan darah beku, pembentukan sel2 baru (termasuk RNA & DNA) dan lain-lain, ianya juga amat terkenal mempunyai khasiat untuk meningkatkan kelelakian & menyuburkan organ reproduksi lelaki & wanita. Sebanyak 50% Selenium di dalam badan lelaki berada di dalam testikel & duktus seminal. Selain itu, lelaki akan kehilangan selenium melalui air mani. Maka, suplemen Selenium yang cukup sangat membantu hubungan seksual bagi lelaki.

6. Zinc Complex
Bagi kaum lelaki, zink merupakan zat yang sangat penting bagi proses pembentukkan hormon testosterone, bantu kekalkan jumlah air mani, bantu kekalkan paras testosterone yang bersesuaian, serta memberikan tenaga untuk sperma agar lebih aktif menuju ke ovum. Selain itu, zink berperanan dalam proses pembentukan genetik, iaitu pada DNA (Deoxyribose nucleid Acid). Secara keseluruhannya, Zink membantu mengekalkan keinginan seksual yang tinggi dan menghasilkan sperma yang sihat. Kekurangan Zink bagi lelaki akan mengakibatkan pelbagai masalah seksual termasuk sperma yang abnormal, dan penyakit prostat.

Zink digunakan untuk kesuburan bagi wanita kerana zink akan melindungi sperma dan melawan bakteria dalam vagina.

7. Alfalfa Complex
Diamalkan oleh wanita, terutama bagi mereka yang rasa "sakit ketika bersama", membantu atasi masalah keputihan, masalah haid yang tidak teratur atau senggugut/ sakit pinggang yang melampau tatkala di datangi haid (makan alfalfa bersama kalsium), dan turut membantu dalam hubungan suami isteri (bertindak seperti Kacip Fatimah). Ada juga sesetengah sumber yang mengaitkan Alfalfa bantu di dalam masalah PCOS.

8. GLA Complex
Diamalkan oleh wanita, terutama yang menghadapi masalah haid tidak teratur. Gamma Linolenic Acid (GLA) bantu wanita hasilkan cecair serviks yang subur & berkualiti, yang juga dikenali sebagai "Mukus serviks putih telur (egg white cervical mucus)". Cecair serviks jenis ini sangat subur, nipis, berair, cerah & likat, dan sangat2 membantu sperma berenang terus ke uterus, ke Tiub Fallopio, dan ke telur (ovum). Tambahan, cecair serviks yang sangat subur ini juga akan bantu sperma hidup lebih lama iaitu sehingga 5 hari di dalam Tiub Fallopio, yang mana akan membantu proses persenyawaan walaupun anda tidak melakukan hubungan seksual semasa si isteri sedang subur (waktu ovulasi).





Cara pemakanan supplements
Untuk Suami:
Optimum : Vita-lea, B-comp, vit-C, vit-E dan Zinc - 1 biji setiap hari.
Minimum : B-Comp, Vit-E & Zinc - 1 biji sehari.

Untuk Isteri:
Optimum : Vita-lea, B-comp, vit-C, vit-E dan Zinc - 1 biji setiap hari, dan,
Alfalfa - 3-5 biji sehari.
Minimum : B-Comp, Vit-E & Zinc - 1 biji sehari, dan,
Alfalfa - 3-5 biji sehari.

CARA PENGAMBILAN GLA COMPLEX SHAKLEE UNTUK KESUBURAN

Untuk pengetahuan, cara pengambilan adalah berbeza mengikut individu. Ini kerana ia bergantung kepada kitaran haid mereka.

1. PERIOD TERATUR
Kira kitaran period. 

Contoh: 28 hari Waktu subur kira-kira hari ke-14. 

Cara makan : Mulakan dari hari pertama kitaran haid,  antara hari  ke-12 atau hari ke-13 berhenti makan GLA. Bersama suami seperti biasa kerana waktu ini adalah waktu subur anda. Ada juga yang mencadangkan berhenti makanpada hari ke-14. Boleh juga tak ada masalah, cuma kita tak tahu dengan tepat bila telur akan keluar.

Telan sebiji selepas lunch & sebiji lagi selepas dinner. 

Selepas berhenti jangan teruskan makan dulu. Kalau haid lambat datang, silalah buat ujian kehamilan. Kalau hamil, jangan makan GLA. Jika tak hamil, teruskan langkah pertama seperti diatas.


2. Period Tidak Teratur

Cara makan: ambik tiga biji sehari, iaitu sebiji selang 8 jam sehingga period menjadi teratur.

Bila period dah teratur, guna cara 1.

Bila dah di sahkan HAMIL, berhenti kan terus pengambilan GLA Complex tersebut.

Jangan lupa terus berdoa dan minta sungguh2 dengan Allah.

Jika anda atau rakan-rakan anda menghadapi masalah kesuburan ini, saya amatlah berharap agar ilmu ini dapat di manfaat dan di kongsikan bersama-sama. 


Kita hanya mampu merancang dan berikhtiar, selepas berusaha sebaik mungkin barulah kita berserah kepada Allah s.w.t dan selebihnya hanya yang maha pencipta tentukan rezeki kita selepas kita berusaha.

Kita sebagai hambanya harus berusaha, berdoa dan bertawakkal, kerana dia Maha Mendengar dan Maha penyayang.

Semoga ini yang diberikan ini bermanfaat untuk mereka yang sedang berusaha untuk berikhtiar mendapatkan cahaya mata. Dan jika ada yang berminat untuk dapatkan vitamin- vitamin tersebut dengan Aya, boleh terus contact atau hubungi terus ya. InsyaAllah harga istimewa untuk followers Aya.

Kita hanya mampu merancang, berusaha dan berdoa untuk ikhtiar hamil, Allah s.w.t yang menentukan, InsyaAllah.

Cahaya mata adalah cahaya kebahagiaan dalam rumah tangga dan pelengkap hidup pasangan suami isteri. InsyaAllah kita berusaha selagi boleh. Jangan berputus harapan sahabat ku :)




Boleh terus contact aya disini www.wasap.my/60103845625/SetSuburDariBlog

Terima Kasih :)
Continue Reading

Thursday, 16 September 2021

Aya Zuki - Hero Kiddo Gummies Shaklee Boost Imun Kanak - Kanak

 Hero Kiddo Gummies untuk boost imun kanak- kanak adalah produk terbaru dari Shaklee yang baru dilancarkan pada september 2021!


Buat pencinta Shaklee yang mementingkan kesihatan anak-anak pasti teruja kan! Aya sendiri pon teruja dan tak sabar nak order untuk keluarga Aya sendiri Hero Kiddo Gummies produk terbaru Shaklee ni. Excited sangat nak cuba dan rasa sendiri khasiat dan kesedapan Hero Kiddo ni. hehe mak mak pulak yang macam kanak-kanak rebina ye tak sabar. kahkah.


Jom Aya nak share lebih lanjut tentang Hero Kiddo Gummies Shaklee ni, ianya merupanya super immunity dan gabungan nutrient hebat ke dalam gummies yang berbentuk beruang comel ni. Berperisa ceri semulajadi dan pastinya anak-anak korang akan sukakan nya!


Dengan situasi negara dilanda virus bahaya seperti covid-19 ini dan boleh mengancam nyawa, jom kita sokong sistem imun anak-anak. 


KEISTIMEWAAN HERO KIDDO GUMMIES SHAKLEE UNTUK ANAK ANDA

  1. Diformulasikan untuk kanak-kanak berusia 4 tahun ke atas
  2. Memberi sokongan sistem imun
  3. Diperkemas dengan ekstrak Vitamin C, Vitamin D, Zinc & Elderberry
  4. Gummies yang berperisa semulajadi dan berbentuk beruang
  5. Tidak merosakkan gigi. Tiada gula pemanis
  6. Bebas gula, NON GMO, bebas gluten, bebas soya, vegan

3 KEBAIKAN HERO KIDDO SHAKLEE
Aya Zuki - hero gummies shaklee
klik gambar untuk lebih HD

  1. Membekalkan Nutrien Bagi Menyokong "Kekebalan" tubuh
            Mengandungi gabungan nutrient yang menyokong kekebalan tubuh, termassuk zink dan vitamin             c dan D

    2.    Menyokong Sistem Imun Yang Sihat
            Mempunyai antioksidan dan nutrien yang dapat menyokong fungsi imun yang sihat

    3.    Mengandungi Bahan Ramuan Mesra Gigi
            Manisan dari bahan semula jadi (berasaskan eritritol dan xylitol) yang tidak memberi kerosakan             gigi terutama kanak-kanak


Aya Zuki - hero gummies shaklee

Aya Zuki - hero gummies shaklee



KANDUNGAN HERO KIDDO SHAKLEE
  • Ekstrak Elderberri - disediakan dari buah elderberri yang terbaik dan dijamin kualitinya.
  • Vitamin C - Vitamin penting dari sumber buah-buahan dan sayur-sayuran
  • Vitamin D - Vitamin larut lemak yang penting dalam badan
  • Zinc - mineral penting yang terdapat dalam pelbagai makanan


Jom Aya nak kongsikan apa kata ibubapa dan testimoni daripada US!

Aya Zuki - hero gummies shaklee

Aya Zuki - hero gummies shaklee

Aya Zuki - hero gummies shaklee

Di negara US, Hero Kiddo diberi nama Super Immunity






Aya Zuki - hero gummies shaklee


BERAPA HARGA HERO KIDDO GUMMIES SHAKLEE?
  • RM129 (harga ahli) dan RM161.25 (harga runcit)

Untuk ibu - ibu yang berminat nak mencuba hero Kiddo untuk anak - anak comel kalian, boleh terus hubungi Aya ye, kalau nak register ahli direct under Aya sangat di alu - alukan, nanti boleh nikmati harga ahli, mana tau nanti kalau nak mencuba  berjinak - jinak dalam bisnes Shaklee boleh terus start je sebab dah join ahli ;)

master aya zuki

Boleh klik sini untuk contact Aya ye ;)


Thank You sudi blog walking di blog Aya!

Continue Reading

Wednesday, 15 September 2021

Aya Zuki | Manfaat Omega 3 Untuk Ibu Mengandung

 Bila ibu di sahkan hamil, semestinya benda pertama yang ibu perlu jaga adalah keperluan nutrisi yang lengkap buat anak di dalam kandungan. Supaya janin membesar dengan perkembangan yang sihat.



Teringat kenangan setiap kali Aya hamil, sangat indah dan gembira kan perasaan itu?

saat itu tekad untuk menjada dan membesarkab bayi kita dengan baik. Nak beri semua yang terbaik buat anugerah tidak ternilai ini.


Salah satu nutrisi yang menjadi kepentingan buat ibu hamil adalah omega 3, ianya kaya dengan EPA dan DHA. Antara makanan terbaik buat ibu dan bayi di dalam kandungan.


Ouh ye sebelum tu Aya nak share buat ibu yang merancang untuk hamil juga sangat bagus ambil omega 3 ini. Pengambilan omega 3 yang mencukupi  boleh meningkatkan peluang kehamilan.


Kerana omega berkemampuan untuk meningkatkan kepekatan sperma dan paling penting bagus untuk menghasilkan sperma yang sihat.


Untuk wanita pula, omega 3 menyokong pengeluaran dan keseimbangan hormon wanita, membantu mengatur kitaran haid, meningkatkan aliran darah rahim untuk meningkatkan peluang hamil.


Manakala ketika hamil pula, apa yang kita makan akan menentukan tahap kesihatan anak dalam kandungan. Tambahlah omega 3 semasa hamil.

klik gambar untuk lebih HD


Pengalaman Aya sendiri setiap kali kehamilan Aya akan pilih full set hamil dari Shaklee, dan dalam set hamil ini sudah lengkap bersama omega 3.


Omega 3 membantu mengurangkan risiko baby pramatang juga, Tambah- tambah jika hamil di musim covid ni. Sangat berisiko, Lagi la kita nak elak bersalin pramatang dan nak protect kesihatan diri ibu dan bayi.


Aya sangat suka ambil omega 3 ketika hamil, antaranya sebab bagus untuk otak anak, Alhamdulillah anak jadi cerdik sangat, dan aya tak nak ketika hamil berat naik terlalu banyak dan syukur omega banyak bantu kawal berat badan, kawal kolestrol dan kawal tekanan darah tinggi ketika hamil.


Yang bagus lagi omega Shaklee ni kepekatan sangat tinggi, maksudnya kandungan minyak ikan sangat tinggi, ada sesetengah brand kandungan minyak ikan ciputt je, lemak ikan yang banyak, kita nak minyak ikan ye, bukan lemak ikan!

klik gambar untuk lebih HD


Lagi satu yang lagi super duper best omega ni bagus untuk skin! alhamdulillah aya sepanjang mengandung tiada masalah hormon meracau kulit ku. Biasanya ada ramai ibu yang akan naik jerawat teruk ketika hamil sebab hormon, no wonder Aya tak naik jerawat pon, sebab omega bantu seimbangkan hormon ketika hamil dan bersifat anti-radang, good for skin! kulit cantik ketika hamil dengan omega Shaklee. best kan?


Perasan tak zaman sekarang ramai bayi yang ada masalah kulit sensitif, tak tau di mana silap dan punca. mungkin kerana pemakanan ibu juga kerana apa yang kita makan, itulah akan effect kualiti anak kita.


SELEPAS BERSALIN DAN MENYUSU

Pengalaman Aya semasa berpantang ambil omega darah nifas sangat lancar keluar, badan rasa panas suam bestt, rasa selesa, sakit badan dan sakit urat hilang! Lepas bersalin kalau tak jaga baik- baik nanti sakit badan kronik sana sini. seram kan? lagi satu bagus untuk elak kemurungan dan meroyan buat ibu ketika di dalam pantang dengan pengambilan omega 3 Shaklee.

klik gambar untuk lebih HD


Dan sampai sekarang anak bongsu Aya berusia dua tahun lebih masih menyusu, alhamdulillah dari anak pertama lagi aya berjaya fully breastfeeding dan yang best omega bantu elak susu tersumbat, elak bengkak susu. seram mak kalau bengkak susu. Sakit sangat ye ibu.

klik gambar untuk lebih HD


Omega 3 Shaklee adalah lemak baik yang diperlukan dan bagus utnuk ibu mengandung, berpantang dan menyusu badan.

Berhati- hati ketika ingin memilih omega 3 brand lain di pasaran kerana takot tersalah pilih yang kurang kualiti, kandungan minyak ikan tidak tinggi dan hanya lemak ikan saja yang tinggi, kita nak minyak ikan ye, bukan lemak ikan! Aya pilih omega Shaklee kerana kualiti premium, kandungan minyak ikan yang tinggi dan selamat.



Perbezaan kepekatan kandungan minyak ikan brand Shaklee


Baby Shaklee pertama Aya, yang sulung bernama Sofieya Azkayra, alhamdulillah seorang anak yang sihat sempurna, ada daya fokus yang sangat baik, fast learner, dan sangat bijak. dari Aya hamil sampai besar Azkayra dapat khasiat minyak ikan.




Baby Shaklee kedua ku, bernama Sofieya Ayra, alhamdulillah sama seperti kakak nya sangat sihat sempurna, lagi aktif dari kakaknya, dia punya otak lagi cepat tangkap dan ingat semua benda, sampai mama naik seram ahaha, bijak terlajak baby Shaklee ni, InsyaAllah  nanti tahun depan nak start home school untuk Ayra jugak. 

Kulit anak aya tidak sensitif dan tak ada ekzema. Alhamdulillah.


Dah besar dua orang budak bijak ni hehe. kesayangan!


Ayra suka kunyah macam tu je omega, dasyat budak ni hahaha
fav Ayra omega ni!

Ibu2 yang nak perkembangan anak2 cepat dan laju boleh cuba omega ni.
boleh dapatkan daripada Aya ye.


Selamat memilih yang terbaik buat ibu dan anak2 ye, ouh ye jika ibu mahu berhubung dan berukhwah dengan Aya boleh contact di sini . klik sini link ke wasap Aya


Boleh follow aya di facebook : Aya Zuki

Instagram : @ayazuki222


Aya mahu berkenalan dan bersahabat dengan ibu2 semua, nanti kita boleh bertukar pengalaman, bertukar tips dan berukhwah, keep in touch ye! Aya suka berkongsi tips  ;)


Thank You Ibu sudi singgah blog Aya :)

Continue Reading

Saturday, 21 August 2021

KEGUGURAN DAN PERLUKAH BERPANTANG SELEPAS KEGUGURAN ? | AYA ZUKI

BERPANTANG SELEPAS KEGUGURAN AYA ZUKI


Mengikut ilmu perbidanan Melayu, keguguran ni adalah situasi yang lebih teruk daripada kelahiran. Keguguran umpama buah yang gugur sebelum masak. Dan ramai sangat ibu yang menganggap tidak perlu berpantang, sebab tiada baby di sisi. Berpantang ni bukan untuk anak ye. Berpantang adalah untuk kesihatan dan kesejahteraan ibu.

BERPANTANG SELEPAS KEGUGURAN AYA ZUKI


Ramai yang tidak jaga pantang badan mudah rasa perut bloating, muda2 lagi dah berangin sana sini macam orang tua hehe. Ramai ada masalah ni. Orang sekeliling pon boleh rasa rimas dengar.


Mereka akan mudah diserang ‘angin jahat’ Bahasa kampungnya, ada juga yang tiba2 alahan terhadap makanan yang sebelum ni elok je boleh makan, tulah kesan jika tidak berpantang elok.


Mengikut petua Melayu tradisional, penjagaan dalam pantang bersalin lebih mudah berbanding penjagaan ibu keguguran.


Kebanyakan wanita masa kini mengambil ringan berpantang selepas gugur, ini terjadi sebab ramai yang jahil tentang pentingnya penjagaan diri selepas keguguran.

Walaupon kita menghormati ilmu perubatan moden, namun kita percaya mereka belum cukup mendalami dan memahami hokum alam badan dan kesihatan manusia yang berkait rapat dengan suasana alam semulajadi.


Jadi apa ibu2 perlu buat selepas keguguran? Jom Aya share kan ilmu yang Aya banyak belajar dan kutip dari bidan kesukaan Aya dan Aya percayakan ilmu dan amalan dari kak ice Siti Aishah. Orang Shah Alam mesti kenal hehe.


Ramai kes ibu2 muda yang mengalami keguguran di rumah. Mula2 keluar spotting darah. Tiba2 akan ada ketul darah beku terkeluar. Ada yang rasa cramp bahagian bawah perut. Ada yang tidak.


So, dalam keadaan sebegini ramai tak tahu apa yang perlu dilakukan. Apa nak buat. Apa yang TAK BOLEH buat.

So Aya nak kongsikan beberapa perkara yang perlu ibu lakukan sejurus selepas keguguran.


1. Terus pergi dapatkan pemeriksaan pakar.



 Jangan self diagnose ya ibu2. Doktor selalunya akan scan dan melihat kondisi rahim. Jika janin sudah keluar sepenuhnya, maka ibu disuruh pulang. Tetapi jika ada yang tertinggal, doktor akan sarankan prosedur D&C. Ramai ibu2 yang reluctant nak buat prosedur ni. Ramai yang tanya ada tak cara bidan lama yang bantu "kosongkan" rahim.

Yes ada. TETAPI, ia sangat2 merbahaya kerana jika ada cebisan janin yang tertinggal, ia boleh mengakibatkan jangkitan atau tumpah darah yang boleh membahayakan nyawa ibu. Prosedur D&C adalah prosedur yang paling selamat buat ibu yang keguguran.

Jangan risau akan kesan sampingan yang selalu orang war2kan jika menjalani prosedur ini. Itulah pentingnya ibu2 keguguran perlu menjalani proses berpantang selepas D&C.


2. Keep yourself warm, but not too hot.



Ibu yang keguguran sangat2 sensitif. Rawatan tidak boleh terlalu panas, tetapi ibu perlu sentiasa di dalam keadaan suam.


Ada ibu keguguran menjadi bentan selepas menjalani rawatan salai dan sauna. So, perkara yang boleh ibu2 amalkan sejurus selepas keguguran ialah:

i)  Pakai baju lengan panjang yang tidak terlalu tebal, sekadar cukup membuatkan ibu tidak rasa sejuk pada suhu bilik.

ii) Pakai stokin

iii) Elakkan aircond dan kipas yang dihala secara terus pada badan ibu. Ibu perlulah berpeluh secara ringan agar mampu menyamankan tubuh.


RAWATAN IBU SEJURUS SELEPAS KEGUGURAN


1. Pakai minyak panas tanpa menthol seluruh tubuh kecuali leher dan muka. Kemudian pakai baju lengan panjang, seluar panjang, dan stokin. Janji cover seluruh badan.

2. Titikkan minyak berangin yang bermenthol pada ubun2 kepala. Gosok dan urut ubun2. Ikat rambut tinggi2. Minyak yang sama sapukan pada belakang tengkuk dan dahi sebagai pilis.

3. Pakai bengkung dan ikatkan secara kemas. Banyakkan bed rest. Meskipun janin hanya seketul darah, rahim tetap digunakan sepanjang proses kehamilan dan keguguran. Jangan sesekali pandang enteng pada perubahan dalaman yang berlaku. Kerana ibu2 yang keguguran dan tidak jaga rahim sebaiknya akan mengalami masalah berkaitan rahim sejurus beberapa bulan selepas keguguran.


RAWATAN YANG PERLU DILAKUKAN OLEH IBU KEGUGURAN

1. ibu boleh mandi air suam sahaja. 



-Tetapi adalah lebih baik ibu mandi air rebusan dari daun2 herba yang membantu memecahkan angin dan bau2an nya mampu memberikan ketenangan ibu yang mengalami keguguran.


2. Tuaman batu herba.



- selepas mandi, pakai minyak panas seluruh badan, pakai pilis, ikat rambut siap2, pakai baju seluar dan stokin dan mulalah tuam bahagian perut, rahim, tundun (kawasan berbulu) , peha, betis dan tapak kaki. Kemudian tidur mengiring dan sandarkan batu tuam di bahagian pinggang dan tungking. Amalan ini sangat2 membantu elakkan ibu keguguran dari terkena sakit pinggang kronik selepas keguguran. 


3. Bengkung dan Ubat Barut



- habis tuam, pakai ubat barut dan bengkung selama 23 jam sehari. Kalau kena masuk kerja, boleh start pakai girdle untuk support rahim. Ubat barut sangat2 penting untuk pecahkan lendir angin, lancarkan keluar lebihan darah nifas keguguran dan kecutkan rahim. Bengkung untuk support rahim yang tenat. Even perut pun tak buncit lagi sebab gugur 1st trimmester, kena ingat ya, bengkung ni untuk rahim. Bukan perut.


4. Ubat Herba



- makanlah ubat herba selama 100 hari berurut2. Tolong jangan makan ubat herba yang ada manjakani, akar serapat, temu kunci dan kacip fatimah. Makan herba yang bantu;

i) lawas buang air besar dan kecil (kalau sembelit sila stop.)

ii) lancarkan darah nifas keguguran (darah nifas keguguran tak lama macam darah nifas bersalin. So kalau makan ubat herba yang melawaskan najis tu ia akan bantu keluarkan darah nifas secara total)

iii) Imbangi hormon (ibu perlu rasa tenang dari sudut emosi sepanjang mengamalkan ubat2 herba ini)


5. Pantang makan



- pantang makan seperti ibu bersalin normal. Pantang makan ini sebaiknya dilajakkan sehingga 100 hari. Tetapi bagi ibu yang dah alami keguguran berulang, perlu pantang makan sehingga hamil kembali. Makan makanan yang berkhasiat dan segar. Elakkan makan makanan berperam seperti ikan masin dan ikan bilis. Namun kalau nak makan ikan bilis jugak aya syorkan guna ikan bilis mata biru. Kena pilih jugak ye. Makan benda berperam membuatkan darah menjadi terlalu busuk dan susu badan jadi terlalu kuat bau dan lagi pun tak elok tinggi garam. Darah tinggi nanti.hehee


6. Berurut



- Cari bidan terlatih yang tahu cara urut ibu keguguran. Bidan terlatih tidak akan urut kuat2 dan sengkak rahim sebelum hari 30 keguguran. 


PERKARA IBU KEGUGURAN TAK BOLEH BUAT

1. TUNGKU CUNGKIL PERANAKAN

- Rahim keguguran tidak boleh dikasar2kan. Jangan cungkil peranakan


2. SAUNA, BERDIANG DAN BERSALAI

-  Ibu keguguran tidak boleh disalai atas api atau diperap dengan wap sauna. Akan mudah diserang skait kepala dan bentan


3. BERLASAK

- Kebanyakkan ibu2 hanya diberi cuti rehat 2 minggu. So once dh masuk kerja, jangan banyak berjalan2, naik turun tangga. Elakkan mencangkung dan guna otot perut dengan mengangkat benda berat2. 

Perlu diingatkan, berpantang keguguran lebih renyah dari berpantang bersalin pembedahan.

Ramai ibu2 yang keguguran kemudian tidak berpantang mudah diserang migrain, sakit tumit, pinggang dan lutut kronik selepas episod keguguran. Dan ramai juga yang berpantang selepas keguguran seterusnya rasa lebih sihat dan cepat sembuh apabila mereka jaga elok2 tertib amalan rawatan selepas keguguran.


BERAPA LAMA TEMPOH BERPANTANG SELEPAS KEGUGURAN?

Berapa lama tempoh berpantang bersama suami? Haa berapa lama kena elak dan lari dari encik suami ni? HAHA. 

Berapa lamakah tempoh berpantang suami selepas bersalin.

Masih ramai ibu-ibu muda tidak mengetahui bahawa tempoh pantang bersama dengan suami berbeza-beza mengikut jenis kelahiran yang ibu hadapi.

Pantang larang ini bertujuan untuk memastikan organ rahim dan lantai pelvik ibu sudah sembuh sepenuhnya sebelum mula bersama dengan suami.

Berikut adalah tempoh pantang larang SUAMI mengikut aturan perbidanan Melayu lama.


BERSALIN NORMAL / KEGUGURAN BAWAH 12 MINGGU

- 44 HARI


KEGUGURAN LEBIH 12 MINGGU

- 60 HARI


BERSALIN PEMBEDAHAN

- 100 HARI


Jika pantang larang ini dilanggar maka akan mengakibatkan ibu mengalami kesakitan yang berpanjangan dan tidak mampu sembuh sepenuhnya selepas bersalin.

Berpantanglah untuk menjadi wanita yang sihat luar dan dalam, yang sihat dari segi emosi dan fizikal.


Aya share kan entry ini di mana ketika ini Aya juga sedang berpantang keguguran, Hari ini Aya berpantang hari ketiga selepas proses D&C. Aya juga sedang berpantang sekarang.


Selain set Nona Roguy aya jugak mengamalkan Full Set Bersalin dari Shaklee.

Berpantang dengan Set Pantang Shaklee memang best, dari anak pertama sehinggalah berpantang kali ketiga Aya guna Set Pantang Shaklee. Aya beli full set dan add on vivix.



Memang badan cepat rasa segar dan sihat,

Kalau badan korang lesu dan tak bermaya ketika berpantang cubalah set berpantang dari Shaklee, memang sangat berbeza kesannya. Luka cepat sangat pulih dan sembuh, susu melimpah dan kulit pun bercahaya dalam pantang hehe.



Jom Aya Share Manfaat setiap item dalam set berpantang shaklee,


❤️ ESP:

👉 Membantu menguatkan rahim, milk booster, kulit cantik, berikan lebih tenaga, hilangkan stretch mark, kawal selera makan untuk jaga badan bagi slim balik.


❤️ VIT C:

👉 Kuatkan sistem imun agar tak mudah dijangkiti penyakit, untuk baby juga dapat disalurkan melalui susu badan, juga untuk kulit cerah gebu halus mulus.


❤️ OSTEMATRlX:

👉 Calcium supply, milk booster, lawas, elakkan sakit kaki lutut pinggang cramp.


❤️ VITA LEA:

👉 Penambah tenaga, pelengkap nutrisi, untuk kesihatan dan kecantikan keseluruhan. Zinc dalam VITA LEA membantu merawat dan mengeringkan luka bersalin lebih cepar


❤️ B-COMPLEX :

👉 Bantu kawal emosi ibu ketika berpantang. Beri ibu rasa rehat yang cukup dan beri tenaga serta sihatkan kulit. 


BOLEH TAMBAH:


❤️ OMEGA GUARD:

👉 EPA DHA utk perkembangan minda baby disalurkan melalui susu badan, bakar lemak berlebihan, buang lemak selulit, atasi masalah perut buncit. Badan rasa panas suam, nifas lawas dan elak meroyan dalam pantang.


 ❤️ ALFALFA:

👉 Buang angin dlm badan, lawas, detox, milkbooster, mengetatkan kembali miss V, atasi masalah keputihan. Bantu turunkan jaundis anak.


❤️ VIVIX:

👉 Luka cepat pulih dan sembuh, untuk yang bersalin ceaser aya sangat recomended sangat, kesan penyembuhan vivix sangat hebat ye! Badan cepat rasa pulih, segar dan bertenaga, susu badan melimpah, kuning anak cepat turun, darah nifas lancar dan lawas, elak sembelit, kulit nampak freshh dan muka tidak pucat, best kan dalam pantang pon berseri2.




👉 Sebagai tambahan untuk ibu yg mengalami masalah bengkak susu, boleh tambah LECITHIN. Juga sebagai PEMECAH LEMAK.



👉 Tambah juga Herbal Blend Krim: untuk atasi masalah ruam bayi, masalah strecth mark, masalah luka pada nipple bagi ibu yang menyusukan anak serta banyk lagi manfaat lain.





So far Aya sendiri pengamal tegar set ni. korang boleh tengok buktinya badan Aya maintain sama seperti anak dara. HAsil berpantang sungguh2 dan guna Set berpantang terbaik untuk diri Aya.


Kalau berminat boleh dapatkan set pantang ni terus dari Aya ye.

Bagi yang ingin berpantang  keguguran, Aya sarankan  agar menggunakan Set Berpantang Keguguran Shaklee kerana fungsi dan keberkesanannya untuk menyembuhkan organ dalaman serta membantu memberi kehamilan semula yang berkualiti sekaligus dapat  mengelakkan berlakunya keguguran yang berulang.


Boleh klik no ni untuk direct ke whatsapp Aya Zuki 010-3845625


SHARE LINK BLOG ENTRY INI/TAG. Mungkin ade orang sekeliling yang tidak tahu ape perlu dibuat ketika gugur.


Semoga Bermanfaat untuk semua! :)
Continue Reading